Kerstgerecht: Upside down amandelcake met mandarijn

Kerstgerecht: Upside down amandelcake met mandarijn
Reputatie 3
Badge +4
Ingrediënten
2 el boter
4 el bruine suiker
9 st mandarijnen
225 g boter
200 g kristalsuiker
1 stokje vanille
4 st eieren
200 g amandelen
1 tl kaneelpoeder
50 g bloem
1 tl bakpoeder
2 el marmelade
2 el granaatappelpitjes


Bereiding
Verwarm de oven voor 170 °C CircoTherm®️. Leg een vel beboterd bakpapier in een springvorm van Ø 20 cm en strooi daar de bruine suiker op. Snijd zes mandarijnen in plakjes van 5 mm dik en leg ze vanuit het midden dakpansgewijs spiralend in de hele vorm. Rasp de schil van de overige mandarijnen en zet dat apart.

Doe de boter en de kristalsuiker in een kom en gebruik een mixer om het in 3 tot 4 minuten schuimig te mixen. Schraap het vanillemerg uit de peul en doe dit erbij. Roer de mandarijnrasp erdoor en voeg dan al mixend, een voor een de eieren toe.

Hak de amandelen fijn en spatel ze samen met de kaneelpoeder, bloem en bakpoeder door het eimengsel. Schep het deeg voorzichtig in de vorm en zet hem 40 tot 45 minuten in het midden van de oven. Het laatste kwartier afdekken met aluminiumfolie als het te hard gaat met kleuren.
Laat daarna eerst 5 minuten afkoelen voordat je de cake uit de springvorm haalt. Leg hem ondersteboven op een bord, besmeer met de marmelade en strooi de granaatappelpitjes er overheen.

Wist je dat je tegen het einde van de baktijd met een houten satéprikker kunt controleren of de cake gaar is? Steek hem erin en kijk of hij er droog uitkomt.

3 reacties

Reputatie 1
Badge +2
NEFFChefs schreef:

Ingrediënten
2 el boter
4 el bruine suiker
9 st mandarijnen
225 g boter
200 g kristalsuiker
1 stokje vanille
4 st eieren
200 g amandelen
1 tl kaneelpoeder
50 g bloem
1 tl bakpoeder
2 el marmelade
2 el granaatappelpitjes


Bereiding
Verwarm de oven voor 170 °C CircoTherm®️. Leg een vel beboterd bakpapier in een springvorm van Ø 20 cm en strooi daar de bruine suiker op. Snijd zes mandarijnen in plakjes van 5 mm dik en leg ze vanuit het midden dakpansgewijs spiralend in de hele vorm. Rasp de schil van de overige mandarijnen en zet dat apart.

Doe de boter en de kristalsuiker in een kom en gebruik een mixer om het in 3 tot 4 minuten schuimig te mixen. Schraap het vanillemerg uit de peul en doe dit erbij. Roer de mandarijnrasp erdoor en voeg dan al mixend, een voor een de eieren toe.

Hak de amandelen fijn en spatel ze samen met de kaneelpoeder, bloem en bakpoeder door het eimengsel. Schep het deeg voorzichtig in de vorm en zet hem 40 tot 45 minuten in het midden van de oven. Het laatste kwartier afdekken met aluminiumfolie als het te hard gaat met kleuren.
Laat daarna eerst 5 minuten afkoelen voordat je de cake uit de springvorm haalt. Leg hem ondersteboven op een bord, besmeer met de marmelade en strooi de granaatappelpitjes er overheen.

Wist je dat je tegen het einde van de baktijd met een houten satéprikker kunt controleren of de cake gaar is? Steek hem erin en kijk of hij er droog uitkomt.


Kan de ( bruine) suiker vervangen worden voor iets anders zonder dat alles inzakt o.i.d.?
Reputatie 3
Badge +4
Hi @J.Middelhuis ,

Welkom op de community!

Suiker zorgt niet alleen voor zoetigheid maar ook structuur en luchtigheid in je cake. Als je de suiker vervangt door stevia mis je bulk aangezien stevia zo'n 200 keer zoeter is dan suiker. Dadels zorgen voor zoetigheid en ook bulk maar als eindresultaat krijg je een behoorlijke zware cake.

Als er geen medische redenen zijn met suiker gebruik kan je af en toe een tractie genieten. Anders kies je een dessert die specifiek suiker vrij is zoals bonbons met dadels, noten en Cocoa poeder.

Succes Xx Andy
Reputatie 1
Badge +2
Andy Mcdonald schreef:

Hi @J.Middelhuis ,

Welkom op de community!

Suiker zorgt niet alleen voor zoetigheid maar ook structuur en luchtigheid in je cake. Als je de suiker vervangt door stevia mis je bulk aangezien stevia zo'n 200 keer zoeter is dan suiker. Dadels zorgen voor zoetigheid en ook bulk maar als eindresultaat krijg je een behoorlijke zware cake.

Als er geen medische redenen zijn met suiker gebruik kan je af en toe een tractie genieten. Anders kies je een dessert die specifiek suiker vrij is zoals bonbons met dadels, noten en Cocoa poeder.

Succes Xx Andy


Helaas moet ik wel rekening houden met suiker. Dank voor je reactie Andy👍

Reageer

    Cookies accepteren

    Wanneer je doorgaat met browsen op de community, accepteer je het gebruik van cookies om your persoonlijke gebruikservaring te optimaliseren Lees hier meer.

    Accepteren Cookie instellingen