Stel je brandende kookvragen aan NEFF Chef Andy McDonald!

Stel je brandende kookvragen aan NEFF Chef Andy McDonald!
Reputatie 3
Badge +3
Smaken jouw sous-vide experimenten naar meer, maar weet je niet hoe je verder moet? Bak je niks van stomen? Of staat je culinaire creativiteit even op een laag pitje?

Al je kookvragen direct en live beantwoord krijgen door NEFF Chef Andy McDonald. Dat kan op maandag 3 december tussen 15.00 en 19.00 uur tijdens een Q&A. Meld je aan en stel (alvast) je vraag hieronder.

Tot dan!

32 reacties

Badge +1
Hi Andy,

Zijn er hele rare smaakcombinaties die je echt lekker vindt?

Groeten,
Harrie
Badge
Ik heb nog nooit sous-vide gekookt en wil het graag proberen. Alleen zie ik dat het voornamelijk bij vlees/visgerechten ingezet wordt. Hoe kun je met behulp van deze kooktechniek een mooi vegetarische gerecht maken?
Badge +1
Dag Andy, ondanks al een paar verschillende koekenpannen geprobeerd te hebben, bakken ze heel snel aan of roken ze zelfs. Heb jij hier tips tegen?

Groetjes, Soof
Badge
Hoi Andy,

Leuk dat we je een vraag mogen stellen! Ik wil graag minder zout eten, maar ik wil natuurlijk wel dat mijn eten veel smaak heeft. Heb je tips voor recepten (of bepaalde ingrediënten) die smaakvol zijn, maar weinig zout bevatten?

Ben benieuwd!

Groetjes Sanne
Badge
Heyhai Andy!

Ik mag deze kerst van m'n family voor 't eerst een gang voor m'n rekening nemen. Ik mag een van de voorgerechten maken. Nu zat ik te denken aan een spannend soepje, want i love soep, of iets anders licht vooraf.

Wat raad je aan?
Reputatie 1
Badge +2
Heb je tips voor fingerfood voor bij de kerstborrel, dat ik een dag van te voren al kan maken? Niet te zwaar graag, want er moet natuurlijk nog een kerstdiner achteraan 😬
Badge
Hoi Andy,

Leuk dat ik een vraag mag stellen, ik kijk graag naar je programma's. Wat is het lekkerste gerecht wat je ooit hebt gemaakt?

Liefs,
Lonneke
Reputatie 3
Badge +4
Ik wil graag zonder suiker (en ook zonder honing, agavesiroop, etc) lekker kunnen koken. Heb je tips?
Reputatie 3
Badge +4
Ik wil graag aan de slag met sousvide. Kan zelf vacumeren. Wat is een goed startersrecept? (Liefst rund of wild)
Reputatie 1
Badge +1
Hoe komt het dat mijn snijbonen ( in kleine stukjes) na 30 minuten stomen nog niet gaar waren?
De rest gaat precies vlgs. het schema wat we van jullie gehad hebben.
Badge
Hoi Andy, een paar jaar geleden heb ik een Beef Wellington gemaakt en dat ging op zich prima, alleen het bladerdeeg was wat vochtig aan de onderkant toen ik hem uit de oven haalde. Dit jaar ga ik met kerst een nieuwe poging wagen, heb jij een goede tip om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg minder nat is?
Reputatie 3
Badge +3
BakkerHarrie schreef:

Hi Andy,

Zijn er hele rare smaakcombinaties die je echt lekker vindt?

Groeten,
Harrie



Hi BakkerHarrie,

Fantastische naam! De meest rare smaakcombinaties komen van ongelukken. Ik was vorige week bezig met een worteltaart, en er lagen een paar kappertjes op. Dat ging fantastisch samen: kappertjes en worteltaart.

Watermeloen met spicy lam gaat ook erg goed samen. Dat is één van mijn favoriete smaakcombinaties.

Wat ook nog erg hip is tegenwoordig; aardbeien met hartige gerechten. Dan vooral de groene aardbei, die is wat minder zoet. Bijvoorbeeld bij bietjes.

Dank voor je vraag!
Andy
Reputatie 3
Badge +3
Roel ter Voort schreef:

Ik heb nog nooit sous-vide gekookt en wil het graag proberen. Alleen zie ik dat het voornamelijk bij vlees/visgerechten ingezet wordt. Hoe kun je met behulp van deze kooktechniek een mooi vegetarische gerecht maken?



Hi Roel,

Goede vraag! Groenten die nu in het seizoen zijn, en geschikt voor sous vide, zijn bijvoorbeeld zoete aardappelen of knollen. Om te bepalen welke smaken ik het meegeef denk ik eerst aan de smaken van een land die ik aan het gerecht mee wil geven.

Bijvoorbeeld: Italië. Dan verpak ik de zoete aardappel met salie, knoflook, citroenrasp, chili en echt lekkere olijfolie. Deze vacumeren en ongeveer eenuur op 88 graden laten garen.

Een ander voorbeeld: China. Dan verpakken we kool met oesterzwammen, een marinade van sesamolie, sojasaus, een beetje honing, chili en knoflook. Deze natuurlijk weer vacumeren en ook een uur laten garen op 88 graden.

Vacumeren kan makkelijk met de vacumeerlade van NEFF. Mocht je die niet hebben, geven we je in dit filmpje nog leuke starterstip:

https://www.youtube.com/watch?v=1CI2YiBCrYw&list=PLNXh1VK9oZLTFZqVw9RuaDik4g85krmaM&index=7&t=0s


Dank voor je vraag!
Andy
Reputatie 3
Badge +3
Soof3 schreef:

Dag Andy, ondanks al een paar verschillende koekenpannen geprobeerd te hebben, bakken ze heel snel aan of roken ze zelfs. Heb jij hier tips tegen?

Groetjes, Soof



Hi Sophie,

Wat wij adviseren is om de pan langzaam op temperatuur te brengen. Op inductie is dit op half vermogen, anders het gas wat lager. En dan wachten tot het echt op temperatuur is voor je olie of boter toevoegt. Je kan testen of het goed op temperatuur is door een beetje water in de pan te doen. Als er pareltjes vormen is de pan goed warm. Mijn mede-chef Ivo laat het nog zien in dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=zeINhJ5U8PI&list=PLNXh1VK9oZLTFZqVw9RuaDik4g85krmaM


Als de pan goed warm is voeg je een beetje olijfolie of boter in de pan. Dan voeg je het product toe, zorg dat deze droog is. En dan rustig laten liggen, niet teveel roeren!

Ik hoop dat dit helpt!

Kusjes,
Andy
Reputatie 3
Badge +3
Sanne schreef:

Hoi Andy,

Leuk dat we je een vraag mogen stellen! Ik wil graag minder zout eten, maar ik wil natuurlijk wel dat mijn eten veel smaak heeft. Heb je tips voor recepten (of bepaalde ingrediënten) die smaakvol zijn, maar weinig zout bevatten?

Ben benieuwd!

Groetjes Sanne



Hi Sanne,

Ten eerste, probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Er zit veel verborgen zout in bijvoorbeeld brood en vleeswaren. Ontwijk pakjes en zakjes, dat scheelt al zeker de helft aan zout inname.

Verder, wakker zoveel mogelijk andere smaakpapillen aan. Naast zout heb je nog zoet, zuur, pittig, fris, bitter en umami. Door gebruik te maken van andere kruiden en specerijen heb je minder zout nodig voor veel smaak.

Tenslotte, kook in laagjes. Ik heb pas voor de Nierpatienten Vereniging Nederland chili con carne gemaakt. Hier was de eerste laag hartig en pittig door de kruiden, chili en vlees. De tweede laag, guacamole, gaf een romige en pittige smaak. De room zorgde voor een frisheid. Zo had het gerecht veel smaken, ondanks dat er heel weinig zout werd gebruikt.

Dank voor je vraag, nou opzouten 😘😝
Andy
Reputatie 3
Badge +3
Willem schreef:

Heyhai Andy!

Ik mag deze kerst van m'n family voor 't eerst een gang voor m'n rekening nemen. Ik mag een van de voorgerechten maken. Nu zat ik te denken aan een spannend soepje, want i love soep, of iets anders licht vooraf.

Wat raad je aan?



Hi Willem,

Als je niet wilt dat je eerste gang in de soep loopt, moet je oppassen met soepen. Het lijkt licht, maar een kom soep is al gauw 300ml en dat valt juist zwaar op de maag. Als je toch een soep wil maken, kijk dan eerst naar welke groenten in het seizoen zijn. Bijvoorbeeld pompoen, bloemkool of knolselderij. Als je het spannend wil maken, geef het dan een onverwachte smaak mee.

Bijvoorbeeld een bloemkoolsoep. Een bloemkool is van zichzelf weeïg, dus wij voegen stukjes chorizo toe. Zo krijgt het romige van de soep af en toe een spannende bite. Als ik pompoensoep maak voeg ik altijd gember en een pepertje toe. Door de toevoeging van deze kleine stukjes is elke hap weer anders van smaak, en dat maakt een gerecht spannend.

Als je durft, verras dan je familie met een romige bietensoep met mierikswortel, kappertjes en stukjes haring. Jummie!

Succes!
Andy
Reputatie 3
Badge +3
Emile schreef:

Heb je tips voor fingerfood voor bij de kerstborrel, dat ik een dag van te voren al kan maken? Niet te zwaar graag, want er moet natuurlijk nog een kerstdiner achteraan 😬



Hi Emile,

Ik ben fan van dips and tricks. Bijvoorbeeld baba ganoush (zie hier mijn recept), hummus en tapenade. Dat zijn lekkere smaakmakers om op tafel te zetten. Geroosterde bloemkool met tandoori kruiden is ook een aanrader. Tarte tatin van rode ui met geitenkaas moet je ook zeker eens proberen. Of zelfgemaakte falafel met zure room.

Over het algemeen ben ik sowieso fan van vegetarische appetizers. Dat is licht, en dan kun je de volgende gangen doen wat je wil qua vlees of vis.

Eet smakelijk!
Andy
Reputatie 3
Badge +3
Lonneke2 schreef:

Hoi Andy,

Leuk dat ik een vraag mag stellen, ik kijk graag naar je programma's. Wat is het lekkerste gerecht wat je ooit hebt gemaakt?

Liefs,
Lonneke



Hi Lonneke,

Wat leuk dat je kijkt! Heb je mijn korte filmpjes met Ivo voor NEFF al gezien?
We hebben een hele reeks:

https://www.youtube.com/watch?v=c-5_WNTnx4E&list=PLNXh1VK9oZLTFZqVw9RuaDik4g85krmaM


Het lekkerste gerecht is een hele moeilijke vraag! Mijn zoon vind de coulibiac erg lekker. Ik heb pas the best looking coulibiac on the internet ever gemaakt. En er zijn natuurlijk foto's! Dat geeft gelijk een indicatie hoe je het moet maken:









De coulibiac bestaat uit een laagje bladerdeeg aan de buitenkant. Dan vul je het met pannenkoeken, basmatirijst met dille, gebakken spinazie met een beetje knoflook, zachtgekookte eieren en zalm. Oprollen en een half uur bakken op 200 graden op de CircoTherm®️ heteluchtstand.

Kusjes en knuffels,
Andy
Reputatie 3
Badge +3
Marije schreef:

Ik wil graag zonder suiker (en ook zonder honing, agavesiroop, etc) lekker kunnen koken. Heb je tips?



Hi Marije,

Dat ligt er aan wat je wil koken. In hartige gerechten gebruik ik sowieso nooit suiker. Door het roosteren of poffen van je groenten komen natuurlijke suikers los in je producten. In desserts kun je zoet fruit of gedroogde vruchten (vijgen, dadels) gebruiken. Die geven een zoete smaak af en zijn niet bewerkt. Laat de smaken voor zichzelf spreken!

Ik heb ooit bonbons gemaakt met verschillende soorten gedroogd fruit, een beetje cacaopoeder en nootjes. Daar komt geen suiker aan te pas, maar is wel erg zoet en vol van smaak!

Marije schreef:

Ik wil graag aan de slag met sousvide. Kan zelf vacumeren. Wat is een goed startersrecept? (Liefst rund of wild)



Een eerste tip: oefen eerst voor je partner, voor je aan de slag gaat voor een grote groep. In deze video maken Ivo en ik een sucadelap met rozemarijn, knoflook, olijfolie en zout. Deze garen we een uur op 52 graden op de sous vide stand.

https://www.youtube.com/watch?v=1CI2YiBCrYw&index=6&list=PLNXh1VK9oZLTFZqVw9RuaDik4g85krmaM


Meer inspiratie? In dit topic staan nog wat tips en recepten!
Reputatie 3
Badge +3
AmigadeNeff schreef:

Hoe komt het dat mijn snijbonen ( in kleine stukjes) na 30 minuten stomen nog niet gaar waren?
De rest gaat precies vlgs. het schema wat we van jullie gehad hebben.



Hi AmigadeNeff,

Leuk je hier weer op de community te zien!

Zorg eerst dat je NEFF-apparaat gekalibreerd is: 30 minuten op stoom, en dan 30 minuten op boven- en onderwarmte op 230 graden. Sperzieboontjes zijn één van de weinige groenten die moeilijk te garen zijn in de stoomoven. Ik stoom ze 18 minuten. Ze hebben dan nog steeds een bite, maar zijn wel gaar.

Ik hoop dat dit werkt. Mocht het niet lukken, laat het me weten!

Groeten,
Andy
Reputatie 3
Badge +3
Mark schreef:

Hoi Andy, een paar jaar geleden heb ik een Beef Wellington gemaakt en dat ging op zich prima, alleen het bladerdeeg was wat vochtig aan de onderkant toen ik hem uit de oven haalde. Dit jaar ga ik met kerst een nieuwe poging wagen, heb jij een goede tip om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg minder nat is?



Hi Mark,

Een veel voorkomend probleem! Zorg dat je paddenstoelen goed uitgebakken zijn. Deze laten veel vocht los. Ik doe ook altijd een beschermlaag tussen het bladerdeeg en de paddenstoelen. Dit kan een pannenkoek zijn, of bijvoorbeeld een droge ham. Dit absorbeert het overtollige vocht.

Een andere tip is om de beef wellington af te bakken op de broodbakstand. Dat geeft extra onderwarmte.

Succes ermee!
Andy
Badge
Andy Mcdonald schreef:


Sanne schreef:

Hoi Andy,

Leuk dat we je een vraag mogen stellen! Ik wil graag minder zout eten, maar ik wil natuurlijk wel dat mijn eten veel smaak heeft. Heb je tips voor recepten (of bepaalde ingrediënten) die smaakvol zijn, maar weinig zout bevatten?

Ben benieuwd!

Groetjes Sanne

Hi Sanne,

Ten eerste, probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Er zit veel verborgen zout in bijvoorbeeld brood en vleeswaren. Ontwijk pakjes en zakjes, dat scheelt al zeker de helft aan zout inname.

Verder, wakker zoveel mogelijk andere smaakpapillen aan. Naast zout heb je nog zoet, zuur, pittig, fris, bitter en umami. Door gebruik te maken van andere kruiden en specerijen heb je minder zout nodig voor veel smaak.

Tenslotte, kook in laagjes. Ik heb pas voor de Nierpatienten Vereniging Nederland chili con carne gemaakt. Hier was de eerste laag hartig en pittig door de kruiden, chili en vlees. De tweede laag, guacamole, gaf een romige en pittige smaak. De room zorgde voor een frisheid. Zo had het gerecht veel smaken, ondanks dat er heel weinig zout werd gebruikt.

Dank voor je vraag, nou opzouten 😘😝

Andy




Hoi Andy,

Dankjewel! Goede suggesties, ga ik proberen!

Groetjes, Sanne
Badge
Ik zag een recept voor Pulled Pork met behulp van de Sous-vide techniek. Wat is het verschil in smaak tussen Pulled Pork via deze techniek of via roken met een green egg. Wat beveel je aan?
Reputatie 3
Badge +3
Kooklust schreef:

Ik zag een recept voor Pulled Pork met behulp van de Sous-vide techniek. Wat is het verschil in smaak tussen Pulled Pork via deze techniek of via roken met een green egg. Wat beveel je aan?



Hi Kooklust,

Met sous-vide zul je een zachter en sappiger eindresultaat krijgen, maar bij de Green Egg krijg je door het rookproces veel meer smaak. Het is een beetje appels met peren vergelijken. Je kunt een tasting organiseren met je vrienden of familie. Maak een beetje pulled pork op beide manieren, en laat iedereen de verschillen proeven en hun favoriet uitkiezen. Leuk, lekker en leerzaam, omdat je zo echt proeft wat de verschillen zijn. And the proof is in the pudding.

Serveertip: ik heb pas pulled pork op zijn Koreaans gemaakt. Met een gestoomd broodje en kimchi, koriander en crushed pinda's. Erg lekker!
Badge
Andy, thnx voor de heads up! Goed idee om een tasting te organiseren. We vieren Kerst ook altijd met vrienden en verzinnen dan een culinaire uitdaging. Past hier precies in. Heb er nou al zin in!

Reageer

    Cookies accepteren

    Wanneer je doorgaat met browsen op de community, accepteer je het gebruik van cookies om your persoonlijke gebruikservaring te optimaliseren Lees hier meer.

    Accepteren Cookie instellingen