Beantwoord

Tips voor een lekkere biefstuk uit de stoomoven


Badge
Hallo allemaal,

Ik ben pas kort in het bezit van een stoomoven en ik zit dus nog in de fase van uitproberen. Mijn verwachtingen zijn al lichtelijk overtroffen door de kwaliteit van het eten bij het gebruik van de functie regenereren. Waar ik voor dit moment op zoek naar ben zijn goede tips voor het 'bakken' van een heerlijke biefstuk in de stoomoven of in combinatie met de stoomoven. Wie helpt me verder? ☺

Dank.

Richard
icon

Beste antwoord door NEFF Chef Ivo 10 december 2018, 21:50

Hallo Richard,

Wat goed om te horen dat de combi-stoomoven je zo goed bevalt. Hij bevalt ons ook al jaren en elke dag een beetje meer 😉 Regenereren maakt ook óns kokshart elke keer weer erg warm... Lang leve het verhitten - van gerechten - i.c.m. een fikse puf stoom erbij!

Genoeg over regenereren en antwoord op jouw vraag; hou je vast want dit wordt een uitgebreid verhaal maar is goud waard!
Koop het mooiste stuk(je) biefstuk of ander rundvlees - het liefst niet geportioneerd - wat je kan krijgen en laat het circa 1 uur op kamertemperatuur komen, dep het vlees droog en bestrooi het vlees met zout. Bak het vlees - in 5 minuten - rondom bruin in een loeihete pan (met olie en een klontje roomboter) of grill het. Leg vlees op het ovenrooster en zet het rooster - met vlees - op de ovenplaat. Verwarm je oven voor op 80 graden CircoTherm stand. Deze keer zonder stoomtoevoeging. Steek je kerntemperatuurmeter in de kern van het vlees en plaats de plaat - met het rooster en het vlees - in de oven en steek de andere kant van de kernthermometer in de zijkant van de oven. Stel je gewenste KERNtemperatuur in op 52 graden (voor medium)

Laat de oven, tijd en magie nu zijn werk doen. Zodra het vlees de 52 graden heeft bereikt stopt de oven de bereiding. Open je oven, verwijder de kerntemperatuurmeter en laat de oven nog 1 minuut open staan terwijl je het vlees in de oven laat liggen.
Nu komt de allermooiste truc - waar kleine chefs groot mee zijn geworden - dus hou dit onder ons ;-)
Zet de oven nu wederom op de CircoTherm stand, maar dan op 52 graden en sluit de klep van de oven. Nu kan je het vlees minimaal 10 minuten - maar idealiter nóg langer - laten ‘rusten’. Kijk maar hoe de planning loopt... maar rusttijden van 30, 45, 60 minuten zijn geen uitzondering.
Maak dankbaar gebruik van deze gouden tip(s) en voorkom hiermee vanaf nu culinaire stress...

Ps: culinaire vrienden zónder geavanceerde Neff kerntemperatuurmeter kunnen de bovenstaande trucs en oventemperaturen aanhouden. Alleen dienen zij met een externe kerntemperatuurmeter te werken en zelf de oven - op tijd - te bedienen.

Met doorbakken groeten,

Ivo

Bekijk origineel

2 reacties

Reputatie 3
Badge +4
Hallo Richard,

Wat goed om te horen dat de combi-stoomoven je zo goed bevalt. Hij bevalt ons ook al jaren en elke dag een beetje meer 😉 Regenereren maakt ook óns kokshart elke keer weer erg warm... Lang leve het verhitten - van gerechten - i.c.m. een fikse puf stoom erbij!

Genoeg over regenereren en antwoord op jouw vraag; hou je vast want dit wordt een uitgebreid verhaal maar is goud waard!
Koop het mooiste stuk(je) biefstuk of ander rundvlees - het liefst niet geportioneerd - wat je kan krijgen en laat het circa 1 uur op kamertemperatuur komen, dep het vlees droog en bestrooi het vlees met zout. Bak het vlees - in 5 minuten - rondom bruin in een loeihete pan (met olie en een klontje roomboter) of grill het. Leg vlees op het ovenrooster en zet het rooster - met vlees - op de ovenplaat. Verwarm je oven voor op 80 graden CircoTherm stand. Deze keer zonder stoomtoevoeging. Steek je kerntemperatuurmeter in de kern van het vlees en plaats de plaat - met het rooster en het vlees - in de oven en steek de andere kant van de kernthermometer in de zijkant van de oven. Stel je gewenste KERNtemperatuur in op 52 graden (voor medium)

Laat de oven, tijd en magie nu zijn werk doen. Zodra het vlees de 52 graden heeft bereikt stopt de oven de bereiding. Open je oven, verwijder de kerntemperatuurmeter en laat de oven nog 1 minuut open staan terwijl je het vlees in de oven laat liggen.
Nu komt de allermooiste truc - waar kleine chefs groot mee zijn geworden - dus hou dit onder ons ;-)
Zet de oven nu wederom op de CircoTherm stand, maar dan op 52 graden en sluit de klep van de oven. Nu kan je het vlees minimaal 10 minuten - maar idealiter nóg langer - laten ‘rusten’. Kijk maar hoe de planning loopt... maar rusttijden van 30, 45, 60 minuten zijn geen uitzondering.
Maak dankbaar gebruik van deze gouden tip(s) en voorkom hiermee vanaf nu culinaire stress...

Ps: culinaire vrienden zónder geavanceerde Neff kerntemperatuurmeter kunnen de bovenstaande trucs en oventemperaturen aanhouden. Alleen dienen zij met een externe kerntemperatuurmeter te werken en zelf de oven - op tijd - te bedienen.

Met doorbakken groeten,

Ivo
Reputatie 5
Badge +6
Goede tips, Ivo!

Richard, op de YouTube-pagina van NEFF staan ook nog twee leuke, korte video's waarin de stoomoven een hoofdrol speelt. Misschien vind je die leuk om te kijken?
Ik heb ze hieronder voor je neergezet:

https://www.youtube.com/watch?v=1CI2YiBCrYw&list=PLNXh1VK9oZLTFZqVw9RuaDik4g85krmaM&index=6

https://www.youtube.com/watch?v=A1b1L4dsGhs&index=10&list=PLNXh1VK9oZLTFZqVw9RuaDik4g85krmaM

Reageer

    Cookies accepteren

    Wanneer je doorgaat met browsen op de community, accepteer je het gebruik van cookies om your persoonlijke gebruikservaring te optimaliseren Lees hier meer.

    Accepteren Cookie instellingen