Weggooien is zonde


Reputatie 5
Badge +6
  • Community Manager
  • 27 reacties


Met zijn allen gooien we gemiddeld 14% van ons gekochte eten weg. Per persoon komt dit neer op ongeveer 50 kilo voedsel per jaar! Gelukkig zijn er tal van manieren om duurzamer met eten om te gaan. Wij geven je hieronder alvast een paar tips, en zijn benieuwd naar die van jou.

Kleinere, opgemaakte porties
Het begint bij het boodschappen doen en het bereiden van de maaltijd. Het makkelijkste dat je kunt doen om verspilling tegen te gaan, is daarom kleinere porties maken. Besteed aandacht aan de opmaak, verspreid het eten als het ware over de borden in plaats van grote porties op te scheppen.

De vriezer is je vriend
Toch teveel gemaakt? In de vriezer blijven porties lang goed. In ingevroren toestand neemt de smaak weliswaar af, maar wat bederfelijkheid betreft zit je goed. Houd je daarnaast aan het voornemen om twee keer per week door je koelkast te gaan. Wat zit bijna op de houdbaarheidsdatum? Kun je alvast een maaltijd maken met deze producten en die invriezen? Ook weer handig voor een later moment als je even geen tijd hebt!

Houdbaarheidsdatum is vaak een richtlijn
Allereerst, we raden niemand aan om bedorven voedsel te eten, maar het is goed om kritisch te zijn op de houdbaarheidsdatum die staat aangegeven. Het komt eigenlijk neer op een stukje gezond verstand en weet wat je eet. Zo is yoghurt is al een schimmel, dus een dagje extra kan vaak wel. De groentelade, gebruik hem, het blijft daarin wel weken goed.En laten we eerlijk zijn, een conservenblik wat je een paar jaar kunt bewaren, dan komt het ook niet precies op de dag aan toch?

Wat doen jullie thuis om voedselverspilling tegen te gaan?

7 reacties

Weggooien is zonde - helemaal mee eens! En vaak niet nodig - mijn tip: met een beetje creativiteit en wat goede (evt wat verse) kruiden en specerijen maak je van leftovers/kliekjes in een handomdraai een heerlijke maaltijdsoep voor de lunch of makkelijke avond.
afprovoo schreef:

Weggooien is zonde - helemaal mee eens! En vaak niet nodig - mijn tip: met een beetje creativiteit en wat goede (evt wat verse) kruiden en specerijen maak je van leftovers/kliekjes in een handomdraai een heerlijke maaltijdsoep voor de lunch of makkelijke avond.


Helemaal mee eens @afprovoo! Wij doen zeker elke week een ouderwetse kliekjesdag, vaak nog lekkerder dan veel andere dagen vind ik zelf 😋
Reputatie 1
Wat ik ook wel eens doe is dezelfde mix van verschillende groenten gebruiken voor verschillende gerechten. Voor 2 personen kan een mix van groenten (als je die los koopt) wel teveel zijn voor 1x. Zo gebruik je toch alles en heb je verschillende maaltijden.
Reputatie 5
Badge +6
Nog een tip: preventief vooruit koken! Ik had gisteren een paar eters over de vloer, die ik trakteerde op een lekker broodje pulled chicken. Het biologische kippetje heb ik eerst twee uur lang met wat kruiden laten sudderen in een grote pan water. Et voila, drie liter kippenbouillon! Ik heb twee grote bakken soep in de vriezer gezet, en ook alvast wat voor morgen gemaakt.. Vanavond eten we nog restjes pulled chicken.

Zo maak je in één keer genoeg voor minimaal 5 maaltijden! En ja, het huis ruikt nog steeds heerlijk naar alle kruiden.
Reputatie 1
Rijst altijd een dingetje om de juiste hoeveelheid te koken. Ik heb simpel weg de ene dag niet zo veel trek als de andere dag. Dus er is vaak wel eens een schepje over ik heb altijd een bakje in de vriezer staan waar deze losse schepjes rijst die over zijn gewoon in kunnen en als het bakje vol is hebben we weer genoeg voor 2 personen en ja dan eet ik braaf alles op want om het dan nog steeds weg te moeten gooien is wel erg zonde.
* Tip voor de tip om eerlijk te zijn hou ik er niet van om mijn bruine, witte, basmati en jasmijn rijst door elkaar te gooien dus om eerlijk te zijn heb ik 4 bakjes rijst in de vriezer waar dan weer een schepje van het een of het ander bij kan.
Reputatie 5
Badge +6
Lekker georganiseerd, Jennifer! Rijst is inderdaad één van de meest verspilde producten. Van elke vijf pakken rijst die in Nederland worden gekocht, wordt 1,5 pak weggegooid... Jouw aanpak is een goede oplossing hiervoor, want rijst blijft lang goed!
Ik bewaar groente-afval in de vriezer (de bruikbare stukjes) en trek er bouillon van! De schil van wortels en pastinaak worden oven-geroosterde chipjes.

Reageer

    Cookies accepteren

    Wanneer je doorgaat met browsen op de community, accepteer je het gebruik van cookies om your persoonlijke gebruikservaring te optimaliseren Lees hier meer.

    Accepteren Cookie instellingen