De Chinese hotpot: zo fondue je het zelf

De Chinese hotpot: zo fondue je het zelf
Badge +5
  • Community Manager
  • 4 reacties
We zijn maar net bijgekomen van onze eigen jaarwisseling, en de volgende staat alweer voor de deur. Het Chinees Nieuwjaar start dinsdag 5 februari 2019. En wat is lekkerder dan dit te vieren met een Chinese hotpot? Het kost weinig voorbereidingstijd, is enorm gezond en een leuke gelegenheid om je tafelgasten te verrassen met wat nieuws.

Wat is een Chinese hotpot?
Een Chinese hotpot is een variant op onze fondue. Het is een gezellige en sociale aangelegenheid waarbij je met een (grote) groep aan tafel zit en een variatie aan ingrediënten gaar laat worden in een pot gevuld met bouillon. In China heeft iedere regio zijn eigen variant op de hotpot, maar de zuidelijke is het meest gangbaar.

Om Chinees te fonduen gebruik je bij voorkeur een metalen pot. Deze is vaak verdeeld in tweeën, zodat je er meerdere smaken bouillon tegelijk in kunnen. Je kunt ook besluiten één of twee gewone pannen te gebruiken, en zelfs een (goed schoongemaakte) frituurpan. Het belangrijkst is dat je de pannen goed warm kunt houden. Gebruik daarvoor een mobiele gaskookplaat, of een elektrische gasbrander.

Hoe maak je de bouillon voor een Chinese hotpot?
Je bent vooral tijd kwijt aan het snijden van de ingrediënten. Verder hoef je weinig voor te bereiden voor de bouillon. Binnen 10 minuten staat alles op tafel! Dat komt omdat je verder alleen een bouillon moet voorbereiden. Traditioneel gezien gebruik je een heldere, normale bouillon en een wat pittigere variant. De bouillons kunnen heel simpel zijn. Gebruik een standaard kippen- of groentebouillon als basis en voeg wat smaak toe met gember, anijs of chilivlokken. Hier vind je een traditioneel recept voor de hotpotbouillon.

Wat eet je bij een Chinese hotpot?
Je kunt van alles eten bij een Chinese hotpot. Een uitgebreide mix van groenten, vlees, vis en noedels is het lekkerst. Maar ook (zelfgemaakte) dumplings zijn heerlijk om te fonduen. Wat ingrediënten die je kunt gebruiken zijn:
  • Rauwe plakken zalm (30-40 seconden)
  • Dunne reepjes biefstuk (1 minuut)
  • Voorgekookte noedels (mihoen, eiernoedels) (1 minuut)
  • Rundvleesballetjes (4 minuten, zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar)
  • Chinese groenten (paksoi, Chinese kool, Chinese broccoli) (1 minuut)
  • Andere groenten zoals pompoen of paddenstoelen. (1 minuut)
Maak je fondue af met wat heerlijke Chinese sausjes waar je de ingrediënten in kan dopen. Hoisinsaus en sesamsaus koop je gewoon bij de lokale toko. Sausjes als ketjap en chilisaus zijn ook lekker. Maar je kunt ook experimenteren en de sausjes zelf maken!

We wensen je veel fondueplezier!

1 reactie

Badge +1
Leuk recept!!

Reageer

    Cookies accepteren

    Wanneer je doorgaat met browsen op de community, accepteer je het gebruik van cookies om your persoonlijke gebruikservaring te optimaliseren Lees hier meer.

    Accepteren Cookie instellingen