Deze messen zijn echte must-haves

Deze messen zijn echte must-haves
Reputatie 5
Badge +6
  • Community Manager
  • 27 reacties
Een ideale basisset keukenmessen opbouwen, kost tijd en geld. Maar als je weet welk keukenmes je voor welke klus moet gebruiken, maakt het de bereiding een stuk makkelijker. En koken een stuk leuker! We stellen vijf veelgebruikte klassiekers voor, waar je vingers als hobbykok van gaan jeuken.

Schilmes


Schilmessen zijn inderdaad vooral geschikt om te schillen, maar ook om te snijden of te garneren. Hoe dunner het lemmet van je schilmes, hoe preciezer je kunt schillen. De niet-roestvrije exemplaren zijn gemaakt van (carbon)staal met een hoog gehalte koolstof en het dunst en scherpst van allemaal. Ideaal om groenten fijn te schillen.

Koksmes


Onmisbaar: het koksmes is niet voor niets het meest voorkomende mes in de keuken. Je gebruikt het om ingrediënten te versnijden op de snijplank. Een koksmes dat bij je past, zorgt voor een vloeiende snijbeweging. Het is daarom even voelen en uitproberen welke maat en wat voor materiaal jouw voorkeur hebben. Koksmessen moeten vooral lekker in de hand liggen en goed snijden. Vergeet vooral niet om het regelmatig te slijpen: hoe scherper, hoe beter!

Fileermes


Het fileermes gebruik je voor het fileren van vis. Logisch! Er zijn flexibele, maar ook minder flexibele varianten. Dat ligt vooral aan je eigen voorkeur. Een fileermes heeft een dun lemmet en een mooie smalle punt zodat je mooi op de graat het filet van de vis af kan snijden.

Officemes


Een officemes is goed voor allerlei keukenklusjes. Je gebruikt het om te snijden of te schillen. Het is kleiner dan een koksmes of een trancheermes, maar groter dan het klassieke schilmes. Een officemes is perfect voor het versnipperen van uien of het snijden van kleine groenten.

Broodmes


Een speciaal mes! Het broodmes is relatief lang en heeft een gekarteld lemmet. Het is daarom perfect om door de harde korst van brood te snijden, dit doe je op een zagende manier. Naast brood kan je er ook cake en gebak mee snijden.

Met deze basisset zit je sowieso goed en klaar je snijklussen op een professionele manier. Wil je meer? Je kunt je messenset nog uitbreiden met een uitbeenmes en een fileermes. De laatste jaren stijgt de populariteit van Chinese en Japanse messen, denk bijvoorbeeld aan het Nakiri-mes en de Gyuto.

Welk mes mag volgens jou echt niet ontbreken? En welk merk doet het bij jou goed? Deel het met ons in de comments!

0 reacties

Geen reactie

Reageer

    Cookies accepteren

    Wanneer je doorgaat met browsen op de community, accepteer je het gebruik van cookies om your persoonlijke gebruikservaring te optimaliseren Lees hier meer.

    Accepteren Cookie instellingen