Tips voor onderhoud van je keramische pan


Reputatie 5
Badge +6
  • Community Manager
  • 27 reacties
De aantrekkingskracht van keramische pannen is goed te begrijpen. Zelfs met een kleine hoeveelheid boter of olie heb je maar een klein risico op aanbakken. De pannen zijn ook gezonder: er komen geen giftige stoffen vrij van de anti-aanbaklaag, zoals dat bij Teflonpannen wel het geval kan zijn. Maar hoe moet je deze pannen onderhouden? Met deze tips weet je voortaan precies hoe de vork in de steel(pan) zit!

  1. Gebruik altijd olie of boter. Als de pan gloednieuw is kun je nog wel bakken zonder, maar de gladheid verdwijnt al gauw en dan bakken je producten aan. Vooral omeletten bakken snel aan door de aanwezige eiwitten. Daarnaast helpen olie en boter om de hitte gelijkmatiger te verdelen over je pan. Plantaardige olie werkt het beste, zoals arachide, maiskiem of zonnebloemolie.
  2. Warm je pan altijd goed op. Doe dit langzaam. Als je met inductie bakt zet je de pan eerst een paar minuten op standje 5 voor je hem hoger zet. Spetter met je hand een beetje water in de pan, als de druppels pareltjes vormen is de pan goed heet!
  3. Maak je pan altijd goed schoon na gebruik. In reclames zie je de verkopers keramische pannen snel afdoen met een keukenpapiertje. Het ziet er dan misschien wel schoon en makkelijk uit, maar je laat het eiwitresidu aan de pan zitten. En dat bakt bij het volgende gebruik weer aan. Gewoon even met heet water en wat afwasmiddel schoonmaken dus!
  4. Was je pan met de hand af. Hoewel de pannen vaatwasserbestendig zijn kan het toch de siliconen handvaten beschadigen, of de keramische laag stroef maken.
  5. Maak je pan eens in het half jaar goed schoon. Dit doe je door de pan uit te koken met azijn. Doe dit minimaal twee keer per jaar. Mocht je al eerder een bruine laag in je keramische pan zien verschijnen, doe het dan vaker.

2 reacties

Reputatie 1
Badge +2
Fijn om te weten. Ik moet nog pannen aanschaffen en kan nog gen keuze maken, tussn bijv. Demeyere alumpro, Woll inductie lie o.i.d. Broeten José
Reputatie 3
Badge +4
J.Middelhuis schreef:

Fijn om te weten. Ik moet nog pannen aanschaffen en kan nog gen keuze maken, tussn bijv. Demeyere alumpro, Woll inductie lie o.i.d. Broeten José



Beste Jose,

Goeie vraag en wat een luxeprobleem 😉

Woll pannen ken ik (nog) niet. Wij zijn erg gecharmeerd van de pannen van Demeyere en dan bij voorkeur de pannen zonder anti-aanbaklaag. Deze pannen zijn bij uitstek geschikt voor hogere temperaturen en dat is het belangrijkste aspect van deze pannen. Tevens zijn deze pannen zonder anti-aanbaklaag praktisch onverwoestbaar. Omdat deze pannen een kleine 'gebruiksaanwijzing' nodig hebben voeg ik nog een aantal tips, tricks en filmpjes van Andy en mij toe waarin we je precies uitleggen hoe deze pannen het allerbeste werken;

Vlees braden op inductie


Ook voor het bakken van vlees is het belangrijk om de pan goed op temperatuur te laten komen. Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe. Wij gebruiken vandaag kip. Doe niks met de kip als deze in de pan ligt, maar laat het goed karameliseren. Niet veel roeren tussendoor dus! Pas als de kip aan de ene kant goed is, draai je hem om. Simpel!

Andy doet het nog even voor:
https://youtu.be/VLpXhemDhqA

Reageer

    Cookies accepteren

    Wanneer je doorgaat met browsen op de community, accepteer je het gebruik van cookies om your persoonlijke gebruikservaring te optimaliseren Lees hier meer.

    Accepteren Cookie instellingen