Tutorial

Gebraden eend met granaatappelsaus

Gebraden eend met granaatappelsaus
Badge +2
  • Community Manager
  • 3 reacties

Ingrediënten

1 eend à 1,8 kg
1 sinaasappel
1 granaatappel
1/2 bosje koriander
2 tenen knoflook
2 el honing
60 ml granaatappelsiroop
2 el speculaaskruiden
zout en peper
1 l water, heet

Bereiding

Leg de eend op een groot bord en haal de holte leeg. Snijd overtollige flappen huid weg. De eendenkont is een hard stuk dat je helemaal weg kunt snijden. Gebruik keukenpapier om hem rondom droog te deppen. Kruid de holte binnenin en leg de eend in een ovenschaal. Snijd de sinaasappels in plakken, hak de koriander fijn en stop dit in de eend. Naai de buikholte dicht met keukentouw om te voorkomen dat de vulling er tijdens het braden uitvalt. Leg de eend in de ovenschaal met de borst naar beneden.



Pel de knoflooktenen en gebruik een knoflookpers om ze te persen. Meng de knoflook met de honing, granaatappelsiroop, speculaaskruiden en zout. Gebruik een kwast om de helft van de glaze over de eend te smeren en draai er zwarte peper over naar smaak. Leg de eend een uurtje (of langer) in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Gun hem daarna ook weer de tijd om op kamertemperatuur te komen.

Verwarm de oven voor op 160 °C en schil de granaatappel. Zet de schaal met eend 10 minuten in de oven op het eerste niveau en giet er dan een liter heet water bij. Braad 45 minuten, keer dan om en braad nog eens 45 minuten, terwijl je de eend af en toe bedruipt.



Haal de eend na 1,5 uur uit de oven. Verhoog de oventemperatuur tot 220 °C. Giet het vocht uit de ovenschaal om later de saus mee te maken en smeer de eend in met de rest van de glaze. Plaats de eend terug met de borst omhoog, verdeel tweederde van de granaatappelpitjes erover en laat nog 10 minuten in de oven staan, zodat de glaze mooi kan inbakken. Houd wel in de gaten of het niet aanbrandt. Zet de oven uit en laat de eend er zolang in staan.

Warm ondertussen de saus weer op en bind indien nodig met wat maïzena. Serveer de hele eend met saus en de overgebleven granaatappelpitjes.

Wist je dat je gebraden eend met granaatappel een Turks tintje meegeeft en je hem ook prima kunt serveren met Hollandse klassiekers zoals aardappelpuree en rode kool?

0 reacties

Geen reactie

Reageer

    Cookies accepteren

    Wanneer je doorgaat met browsen op de community, accepteer je het gebruik van cookies om your persoonlijke gebruikservaring te optimaliseren Lees hier meer.

    Accepteren Cookie instellingen